Son yıllarda denizlerde yaşanan sorunların çözümlerinin küresel bir zeminde ele alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede Japonya Sahil Güvenlik Komutanlığı dünyadaki tüm Sahil Güvenlik Teşkilatları ve forumları arasında bir iş birliği zemini oluşturmak ve sinerji yaratmak maksadıyla “Bölgeler Arası İş Birliği” fikrini ileri sürmüştür.
Küresel ölçekli deniz sorunlarıyla bugün ve gelecekte mücadele etmek için Dünya Sahil Güvenlik Zirvesi 2017 yılından itibaren Japonya Sahil Güvenlik Komutanlığı öncülüğünde icra edilmektedir. Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı 2017 yılından beri bu toplantılara katılım sağlamaktadır.
19-21 Kasım 2019 tarihleri arasında Tokyo/Japonya’da 2’nci Dünya Sahil Güvenlik Zirvesi Üst Düzey Toplantısı gerçekleştirilmiş olup, söz konusu toplantıya Asya, Amerika, Avrupa, Okyanusya ve diğer bölgelerden 78 ülke ve 86 katılımcı iştirak etmiştir. Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı da söz konusu toplantıda yer almıştır.
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Dünya Sahil Güvenlik Zirvesi şemsiyesi altında kurulan “ Sahil Güvenlik Küresel İnsan Kaynağı Gelişimi” Çekirdek Üye Grubuna 2020 yılı itibari ile katılmıştır. 12 ülke (Avustralya, Birleşik Krallık, Bruney, Endonezya, Japonya, Gürcistan, İspanya, İtalya, Pakistan, Peru, Romanya, Türkiye) ve 6 Uluslararası Kuruluş’ un (IMO, UNODC, EMSA, ,EFCA, FRONTEX, Bali Process) üye olduğu Çekirdek Üye Grubu bünyesinde farklı temalarla pilot programlar icra edilmektedir.
Sahil Güvenlik Komutanlığı bahse konu pilot programlara aktif şekilde katılım sağlamakta olup tüm dünyadaki sahil güvenlik teşkilatlarına Arama Kurtarma, Düzensiz Göçle Mücadele, Deniz Alanı Farkındalığı gibi konularda bilgi ve tecrübe aktarmaktadır.